Shiitake Pad en Stoel stadslandbouw Antwerpen
Shiitake Pad en Stoel Ellis Humble Antwerpen

Foto door Ellis Humblé

Shiitake

De Shiitake is een gekende paddenstoel. Echter weinigen weten dat – naast de overheerlijke smaak – deze paddenstoel zeer medicinaal krachtig is. 

In de shiitake zitten een hele reeks aan goede vitaminen, proteïnen en mineralen die samen bij verschillende lichaamsfuncties helpen:

  1. Ze verminderen ontstekingen (en helpen ook in bepaalde mate tegen kanker)
  2. Ze zijn Immuun-systeem versterkend (dit is bijna een gegeven bij vele zwammen – maar bij shiitake is dit veel sterker. Even sterk zoals Maitake en LionsMane).
  3. Een andere resem voordelen: versterken cardiovasculair systeem, werken anti-microbisch, verbeteren huid-gezondheid, bronnen van vitamine D en dankzij de vele vitamine B’s, boosten ze je energie. Tevens helpen ze ook vet verbranden.

Wel belangrijk om te vermelden, 2% van de mensen heeft kans om niet te kunnen genieten van shiitake door een mogelijkheid op allergische reacties (link). Maar hopelijk ben jij niet bij deze 1 op 50 mensen en kan je wel genieten van deze fantastische zwam.

Klaarmaken is super-simpel. Snij deze in gewenst vorm, bak ze in de pan, doe ze in een soep of bij noedels. Daarnaast zijn er nog tientallen andere mogelijkheden om deze gezond zwam lekker in je mond te krijgen.

Recepten-storm

Probeer deze zeker allemaal eens uit

  1. Shiitake-spekjes en Knolseldersalade (Vegamuze)
  2. Superfood-omelet met Shiitake
  3. Shiitake dumplings

Heb je een fantastisch recept die je op deze website wil zien, zend het naar info@padenstoel.be

Vegamuze Shiitake spekjes Pad en Stoel vegan

Foto door Vegamuze