Word Pad en Stoel collega

(enkele uur per week)

Het Potentiëel

Voedselproductie en paddenstoelen-teelt hebben enorm veel potentieel om maatschappelijke uitdagingen op te lossen:

 • Ecologische voedselproductie kan biodiversiteit promoten en CO2 vastleggen. Paddenstoelen zijn tevens fantastische afvalverwerkers en kunnen ook veel afvalstromen in de maatschappij opwaarderen naar lekkere en gezonde paddenstoelen.
 • Gezondheid: Naast het feit dat ze lekker zijn, hebben vele paddenstoelen heel wat gezondheidsvoordelen.

Het probleem

Voedsel-productie staat zo goed als onderaan de lineaire economische ladder. Door deze slechte onderhandelingspositie worden prijzen naar beneden geduwd en kunnen boeren over het algemeen moeilijk hun functie als ecosysteem-bewaarders waarmaken.

Daarom is Pad en Stoel een voorstander van boerderijen vóór en dóór de gemeenschap. Op die manier kunnen de waarden en normen van de gemeenschap naar voor komen. Door loyale samenwerking kan tevens competitief meegedaan worden in het grotere economische spel, en de impact vergroot worden.

Coöperatieve

Met Pad en Stoel zijn we in de laatste rechte lijn om de coöperatieve Pad en Stoel op te richten. In ’t kort zal het er zo uitzien:

 • De keten zo kort mogelijk. In afstand, maar ook in stappen tussen de boerderij en het bord.
 • Zowel klanten als medewerkers kunnen coöperant worden. Op die manier vervaagt de lijn tussen producent en consument. Iedereen heeft inspraak en de winst wordt verdeeld.
 • Het medewerkers-team bestaat uit liefhebbers die elk hun steentje bijdragen en door een goede organisatie een gigantische impact hebben. Beloning zal op verschillende manieren gebeuren.
 • Toekomst: Meerdere compatibele boerderijen worden samengebracht en opgericht doorheen Vlaanderen. Samen wordt de productie opgeschaald, en worden kennis en kosten gedeeld. Zo zijn de “kleinschalige” zwammen concurrentieel met die van de grote industriële productie.
Pad en Stoel Linde Van Syngel

Welk werk is nodig?

Er is veel werk in een paddenstoelen-boerderij, maar ook daarrond. We zijn op zoek naar collega’s die enkele uren per week hun steentje kunnen bijdragen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Werken in de boerderij: Oogsten, uitzetten, controleren, onderhoud, bestellingen klaarzetten,… het hoort allemaal bij het dagelijkse boerderij-werk
 • Administratie: Facturen maken en sturen, en bijhouden en optimaliseren van de systemen en processen binnen het bedrijf
 • Communicatie: website, Social media, marketing, mails beantwoorden,… doe je dit voor de fun, dan is dit iets voor jou.
 • Leveringen – rij je graag met de auto, en praat je graag tegen de klanten, dan kan je zeker meehelpen met leveringen te doen. Nu is dit vooral met de bestelwagen – in de toekomst willen we natuurlijk coole Pad en Stoel bakfiets!
 • Sales – ga je graag op prospectie, of naar evenementen om klanten warm te maken voor paddenstoelen – dan zijn er vele plekken waar je je kan gaan amuseren.
 • Evenementen: We zijn een gemeenschap en we willen een gemeenschap onderhouden. Samenkomen, samen eten, plezier maken of interessante gesprekken voeren: ENORM belangrijk.
 • Bouwen, herstellen: Handige Harry’s en Harrietes, u zal merken dat een kwekerij een zeer leuke plek is om vanalles te proberen.
 • Andere: Heb je andere passies? Informatica, cryptocurrencies, onderzoek, experimenteren met producten maken, koken,…er zijn vele manieren waarop jouw specifieke passies en dromen bij kunnen dragen aan het succes van Pad en Stoel!

Team nu

Els

 • Paddenstoelen kweekster en verkoopster. Paddenstoelen zijn haar kindjes, en met zoveel mogelijk mensen wil ze die schoonheid delen. Wil je je goed voelen – ga dan effe bij Els gaan staan.

Isabel

 • Sales, projecten en evenementen opzetten, dat doet deze enorm gedreven dame fenomenaal goed. Geloof je het niet, ga dan eens 10 min met haar in gesprek, je zal zo verkocht zijn.

Zjef

 • Strategieën en plannen bedenken, financiën bijhouden en Communiceren via mail, website, in persoon, via presentatie en/of video,… deze jongen doet dat maar al te graag en kan er zo tot in de late uurtjes mee bezig zijn. Grote kans dat deze tekst op de website ook door hemzelf is geschreven.

Joachim

 • Mr. Pad en Stoel himself. Een harde werker met een passie voor ondernemen en het kweken van biologische paddestoelen. En uitleggen hoe je deze kweekt, dat doet ie nog liever.

Philippe

 • aka “team Poelie”. Business plannen, financiële plannen, juridische dingen, en vooral moeilijke maar belangrijke vragen stellen hierover. Of int kort: Philippe helpt met de business van Pad en Stoel. 

VideoMe & Eskidoos

 • Als je denkt dat deze website en de schone videos er vanzelf gekomen zijn, dan heb je het effe verkeerd. Lou, Thibault en Christophe hebben al gigantisch veel moeite gedaan om Pad en Stoel mooi in de aandacht te plaatsen.

Tim Ost

 • Vroeger werkte deze designer voor grote multinationals en on-duurzame bedrijven – nu draagt hij bij aan de transitie naar een betere wereld! Deze mens is dan ook verantwoordelijk voor de Pad en Stoel huisstijl, logo, vele schone flyers en zijn fenomenaal marketing brein stelt hij ook vaak ter beschikking! Dankuwel Tim!

Betaling

We gaan eerlijk zijn – in de voeding is degelijke betaling ECHT moeilijk. Niettegenstaande is dit enorm belangrijk om een economisch duurzaam verhaal te maken. De oplossingen die nu op tafel liggen zijn:

 • CSA 2.0 – vooraf betaald + meedoen op de markt (Zjef zal je dat allemaal uitleggen)
 • Meerdere boerderijen
 • SchroomCoins – de Pad en Stoel complementaire munt – we hebben een zeer interessante manier om mensen/organisaties te betalen op een manier die goedkoper is voor Pad en Stoel, en iedereen toch zijn waarde volledig krijgt (Zjef gaat je dat ook wel uitleggen).

Wat betekent dat voor jou als medewerker?

Zoals je het geraden hebt word je bij Pad en Stoel niet direct werknemer met een vast loon. Iedereen binnen het team is zelfstandige, zelfstandige in bijberoep of maakt gebruik van de springplank naar zelfstandigheid, en heeft dus een ander hoofd-inkomen. Betaling gebeurt in ShroomCoins en in euros, op een eerlijke manier naargelang de winst van de maand.

Dankzij de CSA2.0 formule zal bepaald werk wel volledig betaald worden. Deze zal ingevoerd worden vanaf ten laatste maart 2020.

Pad en Stoel Antwerpen Libelle Joachim Sohie
Pad en Stoel kwekerij Antwerpen Deurne burger

Nog steeds hier?

Ben je helemaal tot onderaan deze pagina geraakt en heb je nog steeds zoiets van: JA, hier heb ik zin in!

Dan ben je hoogst waarschijnlijk een geknipte collega! De volgende stap is heel simpel. Stuur een mailtje naar info@padenstoel.be met volgende leuke info:

 1. Als je €1.000.000 had, wat zou je dan doen in en/of rond een paddenstoelen-boerderij in ’t stad?
 2. Een soort motivatie van waarom je graag bij het Pad en Stoel team wil.
 3. Een CV – dan hebben we direct heel veel info over jou.
 4. Geef 2 skills waar je op wil oefenen en die je wil verbeteren.
 5. Als je €100 had, wat zou je dan doen in en/of rond een paddenstoelen-boerderij in’t stad?