Contact

info@padenstoel.be

 
Bedankt voor uw bericht.

Vind Pad en Stoel

Pad en Stoel HQ
Van Lissumstraat 18a
2100 Deurne

Bezoek ons en koop lekkere en verse paddenstoelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van weetjes en updates.


Facebook

Instagram

Veel gestelde vragen

Om thuis zelf paddenstoelen te kweken, kan je dezelfde kweekpakketten en Stammetjes kopen die wij gebruiken in de kwekerij. Beide methoden zetten in ideale omstandigheden ongeveer 1/3e van hun gewicht om in paddenstoelen. Een kweekpakket met zaagsel doet dit in 1-2 maanden, een stammetje gaat enkele jaren mee.

Hieronder vind je de uitleg voor de handleiding om de beste en de meeste paddenstoelen te kweken. Deze handleiding is voor oesterzwammen en is gelijkaardig voor shiitake’s.

Denk aan de herfst in het bos

Als je denkt aan de herfst dan denk je aan paddestoelen. Wel dat is omdat het dan de ideale omstandigheden zijn voor de meeste zwammen om hun paddestoelen uit de grond te laten schieten. De ideale omstandigheden voor paddenstoelen zijn Iets lagere temperaturen (15-18 graden), een iets hogere vochtigheid en van de meest windstille en stabiele plekjes in het bos met geen rechtstreeks licht.

Dus zoek een plek in je huis die dit zoveel mogelijk nabootst. De garage, de kelder, de wasplaats, de schuur, de badkamer,… Het hoeft niet perfect te zijn weliswaar, maar hoe beter de omstandigheden, hoe groter de kans op een goede en lekkere oogst.

Zuurstof

(Oester)Zwammen zijn geëvolueerd om boven de grond hun sporen te verspreiden. Daarom zoeken ze eerst zuurstof vooraleer ze hun paddenstoelen gaan vormen. Maak daarom langs beide zijden van het pakket één of twee gaatjes met een mes. Hoe meer gaatjes, hoe meer oesterzwammen, maar maak er in het begin niet te veel want dan kan je pakket uitdrogen.

Vochtigheid

De beste manier om zoveel mogelijk oogst te hebben is als je pakket niet te snel uitdroogt. Dit kan door je pakket in een vochtige omgeving te zetten (zoals de badkamer of de kelder), maar ook door deze dagelijks te besproeien. Zorg er wel voor dat je pakket niet te nat staat anders krijg je rottingsverschijnselen, dat zijn bacteriën die geen vrienden zijn van de oesterzwammen.

De temperatuur

De herfst wordt ook gekenmerkt door de verkoeling na de zomer. Een temperatuur van 15° tot 18° is perfect om de grootste oogst oesterzwammen te krijgen. Is die temperatuur niet perfect, geen nood, dan ga je ze ook zeker zien floreren. Ze houden ook van vrij constante temperatuur met niet teveel windverplaatsing.

Licht

Oesterzwammen hebben licht nodig om vrucht te zetten. En wel zo’n 12 uur per etmaal. En zoals in het bos, geen rechtstreeks licht.

Daar zijn de Zwammen

Na 7 tot 20 dagen begint je pakket te vruchten. Eerst verschijnen donkere knoppen, die later uitgroeien tot een trosje oesterzwammen. Wanneer de randen van de hoed horizontaal staan, is het tijd om te oogsten. Dit doe je door de oesterzwam met een scherp mes van het pakket te snijden. Het is belangrijk dat je alles wegsnijdt, anders zou het steelrestje kunnen gaan rotten. je kan deze ook “losdraaien”, hierdoor neem je wel een deel van het pakket mee, een kleine wonde voor de zwam.

Na de eerste oogst maak je opnieuw aan elke zijde gaatjes bij.
Naarmate de oogst vordert, kan je meer openingen maken. De eerste gaatjes kan je dichtplakken zodat het pakketje niet uitdroogt. Nadien kan je in de tape opnieuw gaatjes maken.

Na enkele vluchten kan je het substraat een paar dagen buiten in de regen zetten.
Met wat geluk krijg je nog wat extra paddenstoelen.

Smakelijk!

Psychedelische paddenstoelen hebben we niet. We houden die wel in het oog want enkele studies tonen aan dat Psilocybe cubensis wel positieve effecten kan hebben op onze hersenen en bijvoorbeeld kan helpen bij de genezing van depressies. Het is echter niet onze core-business om wetenschappelijk onderzoek te doen hiernaar, en zo de overheersende maatschappelijke visie ten op zichten van de psychedelische paddenstoelen te veranderen. Wij houden van paddenstoelen kweken, op afval-stromen als het kan, en dat is al genoeg werk voor ’t moment!

https://www.iflscience.com/brain/magic-mushroom-chemical-hyper-connects-brain/

Het Team

Eén voor allen / Allen voor één

Joachim Sohie

The Mushroom Stalion

Joachim Sohie The Mushroom Stalion

Zjef Van Acker

The Mushroom Prince

Zjef in Toastmaster Pad en Stoel

Bart Van Tuykom

The mushroom Scientist

Bart Van Tuykom Pad en Stoel Antwerpen Gent mushroom farming